فهرست مطالب

مجله علوم و فنون باغبانی ایران
سال بیست و چهارم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/09/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • متین مقصودی، یوسف حمیداوغلی*، محمدمهدی سوهانی صفحات 1-14

    فیزالین ها مهمترین متابولیت ثانویه استخراج شده از گیاه دارویی Physalis spp. هستند که پتانسیل بالایی برای توقف رشد یاخته های سرطانی دارند. در این پژوهش القای ریشه های مویین با دو سویه باکتری Agrobacterium rhizogenes (ATCC15834 و A4) در ریزنمونه های مختلف برگ، میان گره، هیپوکوتیل و ریشه گیاه P. alkekengi در 6 محیط هم کشتی (1/2MS، MS و B5 در دو سطح 5/1 و 3 درصد ساکارز) مطالعه شد. بالاترین میزان القای ریشه های مویین، از سویه ATCC15834 در ریزنمونه های برگ روی محیط کشت B5 دارای 5/1 درصد ساکارز مشاهده شد. بررسی پرآوری ریشه های مویین در این محیط های کشت نشان داد که بیشترین میزان وزن تر و خشک ریشه های مویین در محیط کشت B5 دارای 3 درصد ساکارز به دست آمد. همچنین در این مطالعه تاثیر محرک کیتوسان در غلظت های 0، 50، 100 و 150 میلی گرم در لیتر و متیل جاسمونات در غلظت های 0، 20، 40 و 60 میلی گرم در لیتر بر میزان فیزالین B و رشد ریشه های مویین ارزیابی شد. تاثیر غلظت های مختلف کیتوسان بر میزان فیزالین B معنی دار نبود اما، تاثیر آن بر رشد ریشه های مویین، در غلظت 50 میلی گرم در لیتر معنی دار بود. محرک متیل جاسمونات در غلظت 60 میلی گرم در لیتر، افزایش معنی دار 026/3 برابری تولید فیزالین B را نسبت به شاهد در پی داشت. رشد ریشه های مویین تیمار شده با محرک متیل جاسمونات در هر سه غلظت کاهش نشان داد که مقادیر آن معنی دار نبود. این بررسی اولین گزارش از تاثیر این محرک ها بر تولید ماده موثره فیزالین B است.

    کلیدواژگان: Physalis spp.، Agrobacterium rhizogenes، ریشه مویین، فیزالین، کیتوسان، متیل جاسمونات
  • نجمه زینلی پور*، بهاره نژاد شاهرخ آبادی صفحات 15-26

    به منظور بررسی اثر گاما آمینوبوتیریک اسید و عصاره جلبک آسکوفیلوم نودوزم بر برخی خصوصیات فیزیولوژیکی، مورفولوژیکی و بیوشیمیایی گیاه دارویی بادرشبویه آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با نه تیمار و سه تکرار در گلخانه انجام گرفت. تیمارها شامل غلظت های مختلف گاما آمینوبوتیریک اسید در سه سطح (0، 200 و 400 میکرومولار) و آسکوفیلوم نودوزم در سه سطح (0، 1 و 2 درصد حجمی) بودند. نتایج نشان داد که بیشترین میزان وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی، تعداد برگ و کمترین میزان مالون دی آلدهید تحت تاثیر تیمار گاما آمینوبوتیریک اسید با غلظت 400 میکرومولار + عصاره آسکوفیلوم نودوزوم 1 درصد حجمی حاصل شد. همچنین پارامتر وزن بذر تحت تاثیر تیمار توام گاما آمینوبوتیریک اسید 200 میکرومولار + عصاره آسکوفیلوم نودوزوم 2 درصد حجمی، بیشترین مقدار را نشان داد. برهمکنش تیمارهای گابا 200 میکرومولار + عصاره آسکوفیلوم نودوزوم 1 درصد حجمی بهترین نتیجه را روی صفات میزان کلروفیل،کاروتنویید، قطر ساقه و عملکرد پیکره رویشی داشته است. بیشترین میزان عملکرد اسانس به تیمار توام گاما آمینوبوتیریک اسید 400 میکرومولار + عصاره آسکوفیلوم نودوزوم 2 درصد حجمی اختصاص داشت. در نهایت محلول پاشی گاما آمینوبوتیریک اسید 200 میکرومولار + عصاره آسکوفیلوم نودوزوم 1 درصد حجمی جهت افزایش عملکرد بادرشبو توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آسکوفیلوم نودوزوم، بادرشبو، عملکرد پیکره رویشی، کود زیستی، گابا
  • راضیه محمودزهی، رسول اعتمادی پور*، نیره قربانی صفحات 27-42

    گل داوودی یکی از مهم ترین گیاهان زینتی در عرصه جهانی به شمار رفته و بررسی ها در حوزه پس از برداشت این گل ارزشمند، سبب افزایش کیفیت و بازارپسندی آن خواهد شد. در این پژوهش، اثر محلول‎های نگهدارنده حاوی نانوکلسیم (0، 2 و 4 ‎گرم در لیتر) و بنزیل آدنین (0، 20 و 40 میلی‎گرم در لیتر) و اثر ترکیبی دو تیمار در آزمایشی فاکتوریل در قالب طرح به طورکامل تصادفی با سه تکرار برای حفظ کیفیت پس از برداشت گل شاخه ‏بریده داوودی در دمای محیط) 2 ± 20 درجه سلسیوس(و رطوبت نسبی بین 60 تا 70 درصد بررسی شد. از میان تیمارهای مورد آزمایش، تیمار بنزیل آدنین 20 میلی گرم در لیتر سبب حفظ بازارپسندی بیشتر در گل شاخه بریدنی داوودی از طریق کاهش وزن کمتر و جذب آب بالاتر گردید. تیمار با غلظت 4 گرم در لیتر نانوکلسیم 66 درصد اختلاف نسبت به شاهد جمعیت باکتری کمتری را نشان داد و ترکیب آن با بنزیل آدنین اثرات مثبتی برحفظ رنگدانه های اصلی فتوسنتز، مقدار فنول و فلاونویید را سبب شد. به طور کلی، با توجه به نتایج به دست آمده در این پژوهش، تیمار ترکیبی 20 میلی گرم در لیتر بنزیل آدنین و 4 گرم در لیتر نانوکلسیم در مقایسه با شاهد و سایر تیمارها جهت حفظ کیفیت و همچنین افزایش ماندگاری پس از برداشت گل شاخه بریدنی داوودی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پس از برداشت، گل شاخه بریدنی، داوودی، نانوکلسیم، بنزیل آدنین
  • فرشاد دشتی*، مژگان غلامی، نادر رکنی صفحات 43-60

    قارچ Serendipita.indica به عنوان تقویت کننده رشد و ایجاد مقاومت در برابر تنش محیطی در طیف وسیعی از گونه های گیاهی عمل می کند. این پژوهش با هدف بررسی اثر این قارچ بر رشد، عملکرد و گلدهی گیاه سیر به انجام رسید. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح به طور کامل تصادفی شامل دو فاکتور هم گروه (گل ده، نیمه گل ده، غیرگل ده) و دو سطح قارچ (تلقیح شده و تلقیح نشده) با سه تکرار انجام شد. قارچ با افزایش جذب عناصر موجب افزایش زیست توده و عملکرد سیر شد. اثر هم گروه بر صفات اندازه گیری شده به جز عرض برگ و کلروفیل تاثیر آماری معنی داری داشت. تیمار قارچ بر تعداد برگ و تعداد سیرچه تاثیر گذار نبود. قارچ طول ساقه گل دهنده را درهم گروه های گل ده و نیمه گل ده نسبت به تلقیح نشده ها (30%) افزایش داد. خروج ساقه گل دهنده در هم گروه غیرگل ده مشاهده نشد. ظهور گل تنها در هم گروه گل ده رویت شد. درصد گلدهی در هم گروه گل ده تلقیح شده (90/45) کم تر از تلقیح نشده (44/48) بود. قارچ بر زمان خروج ساقه گل دهنده تاثیرگذار بود و با تسریع در بلوغ گلدهی را تسریع کرد. قارچ بر افزایش تعداد و اندازه یاخته های آوند چوبی و پارانشیمی اثر مثبت داشت. نتایج نشان داد که قارچ S.indica توانایی همزیستی با گیاه سیر و بهبود صفات رویشی و زایشی را دارد.

    کلیدواژگان: همزیستی قارچ اندوفیت، شاخص های رشد مرفولوژیکی، زمان به گل رفتن، عناصر، تغییرات تشریحی
  • محمدرضا پورقیومی*، سید سمیح مرعشی، رحمان یوسفی، مریم بروجردنیا، احمد مستعان، عزیز تراهی، کمال غلامی پور فرد صفحات 61-72

    به منظور ارزیابی اثرهای گرده نخل جزایرقناری بر ویژگی های میوه ارقام تجاری خرمای مجول و برحی و امکان استفاده از گرده این گونه برای گرده افشانی نخل خرما، پژوهش حاضر در دو سال متوالی در پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری انجام گرفت. این پژوهش به صورت دو آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تیمار نوع گرده (نخل قناری، نژادگان 1 (G1)، نخل قناری، نژادگان 2 (G2)  و غنامی قرمز (شاهد)) در سه تکرار روی ارقام برحی و مجول (18 اصله درخت 15 ساله) انجام شد و هر نخل به عنوان یک واحد آزمایشی در نظر گرفته شد. بر اساس نتایج، ویژگی های درصد میوه نشینی، درصد پارتنوکارپی و ریزش میوه در رقم برحی تحت تاثیر منبع گرده قرار نگرفت و تفاوت چشمگیری بین گرده نخل جزایر قناری و گرده غنامی قرمز (شاهد) مشاهده نشد، اما این ویژگی ها در رقم مجول تحت تاثیر منبع گرده قرار گرفت. گرده نخل جزایر قناری در مقایسه با گرده غنامی قرمز (شاهد) موجب کاهش چشمگیر وزن بذر، طول و قطر بذر میوه های رقم برحی شدند، اما ویژگی های بذر در رقم مجول با چنین روندی تحت تاثیر گرده نخل جزایر قناری قرا نگرفت. گرده های نخل جزایر قناری ویژگی های کیفی میوه خرما ارقام برحی و مجول را نیز تحت تاثیر قرار دادند. به طور کلی، در شرایط کمبود گرده نخل خرما، استفاده از گرده نخل جزایر قناری (به میزان 3 گرم گرده برای هر اسپات) برای گرده افشانی خرما رقم برحی توصیه می شود و برای دیگر ارقام نیاز به بررسی بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: پارتنوکارپی، ریزش میوه، منبع گرده، میوه نشینی
  • حمید موسوی، کاظم ارزانی*، مصطفی رحمتی صفحات 73-82

    در درختان گلابی، بسیاری از ویژگی های مرتبط با رشد رویشی و زایشی، تحت تاثیر پایه قرار می گیرد، بنابراین به منظور احداث باغ های نوین و استاندارد گلابی اروپایی (P. communis L.) و آسیایی (P. serotina Rehd.) در کشور، انتخاب پایه مناسب اهمیت بسیاری دارد. در راستای دستیابی به پایه مطلوب برای ارقام گلابی آسیایی در شرایط اقلیمی ایران و همچنین بررسی برهمکنش پایه و پیوندک و مکانیسم ناسازگاری پیوند در گلابی، پژوهشی در طی سال های 95-1393، روی درختان چهار ساله پیوندی طراحی و اجراشد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی که فاکتور اول شامل پایه های دانهالی گلابی اروپایی، پایه دانهالی "به"، پایه دانهالی زالزالک  (Crataegus atrosanguinea)و پایه رویشی کویینس A و فاکتور دوم شامل دو رقم گلابی اروپایی شامل بوره بوسک و ویلیامز دوشس و یک رقم گلابی آسیایی ‘KS’10 بود، انجام شد. در طی سال های پژوهش، میزان رشد طولی پیوند، تجمع نشاسته در بالا و پایین محل پیوند و الگوی نوارهای آیزوزایمی در برهمکنش های مختلف پایه و پیوندک، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از رشد طولی پیوندک بیانگر بیش ترین و کم ترین رشد طولی ارقام روی دانهال گلابی و پایه زالزالک بود. همچنین نتایج حاصل از بررسی میزان تجمع نشاسته در بالا و پایین محل پیوند، ناسازگاری پیوند را در برهمکنش پایه های کویینس A و ‏"به" با ارقام بوره بوسک و KS’10‎‏ ‏ ‏تایید کرد. بررسی الگوی نوارهای آیزوزایمی نیز نشانگر ناسازگاری کامل پایه زالزالک با ارقام کشت شده بود.

    کلیدواژگان: ناسازگاری پیوند، برهمکنش پایه و پیوندک، پیش غربالگری ناسازگاری پیوند
  • زهره حاجی برات*، عباس سعیدی، احمد موسی پور گرجی، محمدرضا غفاری، مهرشاد زین العابدینی صفحات 83-94

    برای ارزیابی برهمکنش نژادگان و محیط  (GEI)و نژادگان های امید بخش، از 60 نژادگان سیب زمینی در طی فصول رشد 1398-1399 استفاده گردید. به منظور شناسایی نژادگان های برتر سیب زمینی در پاسخ به کمبود آب، مدل های GGE بای پلات وAMMI  تحت دو تیمار (تنش کم آبیاری و آبیاری کامل) همراه با دو رقم تجاری آگریا و سانته انجام شد. این آزمایش در هشت محیط (2 تیمار ، 2 مکان و 2 سال) با استفاده از طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. واکاویAMMI  و GGE بای پلات نشان داد که نژادگان G21 نسبت به نژادگان های دیگر برای انتخاب نژادگان برتر تمایز بیشتری دارد. عملکرد غده نژادگان های G21 (90227) ،G31 (8708.177) ،G44 (KSG95) ، G28 (8707/861) و G18 (90127) در همه محیط ها بالاتر بود. بهترین نژادگان های پیشنهادی برای معرفی براساس پایداری بیشتر آنها برای محیط هدف یا محیط های موازی است. در این مطالعه، با استفاده از واکاوی AMMI و GGE بای پلات، نژادگان های برتر شناسایی و انتخاب شدند.

    کلیدواژگان: سیب زمینی، تنش کم آبیاری، پایداری عملکرد، برهمکنش نژادگان و محیط مورد آزمایش
  • یونس پوربیرامی هیر*، مهدی خسروی مجدر، موسی ترابی گیگلو، اسماعیل چمنی، حسن ملکی لجایر، مهسا احدزاده صفحات 95-110

    به دلیل توانایی نانولوله های کربن در جهت افزایش کاررآیی فتوسنتز در گیاهان از طریق اتصال به کلروپلاست هدف از این مطالعه ارزیابی میزان تاثیر نانولوله های کربن تک جداره بر خصوصیات مورفولوژیک و فیزیولوژیک گیاه رزماری بود. این آزمایش به صورت طرح کاملا تصادفی با نانولوله های کربنی در 10 سطح و 5 تکرار انجام گرفت. تاثیر نانولوله های کربن بر صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی گیاه رزماری معنی دار بود. مقایسه میانگین داده ها نشان داد که بیشترین ارتفاع گیاه در غلظت 90 میلی گرم بر لیتر و کمترین در شاهد مشاهده شد. کمترین درصد باززایی در تیمار شاهد مشاهده شد. بیشترین و کمترین تعداد برگ به ترتیب از غلظت های 90 میلی گرم بر لیتر و تیمار شاهد به دست آمد. بیشترین سطح برگ و وزن تر مربوط به تیمار 90 میلی گرم بر لیتر نانولوله های کربن بود. مقایسه میانگین شاخص های فیزیولوژیکی نشان داد بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل b، کاروتنویید، فلاونویید و فنول کل در غلظت 90 میلی گرم بر لیتر نانولوله کربن و کمترین میزان فنول کل در شاهد مشاهده گردید. بیشترین میزان کلروفیل کل در تیمار 10 میلی گرم بر لیتر نانولوله های کربن و کمترین میزان این شاخص در تیمار شاهد بود. انتظار می رود، از این روش برای باززایی و استفاده از متابولیت های ثانویه در گیاهان دیگر استفاده شود.

    کلیدواژگان: رزماری، کشت بافت، نانولوله های کربن، رنگدانه های فتوسنتزی
  • سید مهدی جوادزاده*، منصور سلجوقیان پور صفحات 111-124

    شرایط متنوع اقلیم استان سیستان و بلوچستان از نظر تولید محصول های باغی دارای پتانسیل های فراوانی می باشد. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی شاخص های تنوع زیستی محصول های باغی انجام شد. محصول های باغی به هشت گروه طبقه بندی شدند. ابتدا نوع محصول های باغی و سطح زیر کشت در هر شهرستان از سازمان جهاد کشاورزی استان سیستان و بلوچستان استخراج شد. سپس انواع شاخص های تنوع زیستی مانند شانون - وینر، مارگالف و سورنسون برای محصول های باغی محاسبه شدند. نتایج نشان داد که شهرستان های ایرانشهر و زابل به ترتیب بیشترین و کمترین سطح زیر کشت محصول های باغی را به خود اختصاص دادند. همچنین، در کل استان بیش از 37 گونه باغی مورد کشت قرار می گیرند که حاکی از متنوع بودن محصول های باغی در این استان می باشد. شهرستان‏های خاش و زابل به ترتیب بیشترین و کمترین غنای گونه‏ای محصول های باغی را به خود اختصاص دادند. روند شاخص تنوع شانون-وینر محصول های باغی شهرستان های ایرانشهر و زابل طی این دوره 11 ساله کاهش و در سایر شهرستان های استان به صورت افزایشی بود؛ به طوری که بیشترین میانگین 11 ساله شاخص تنوع شانون-وینر محصول های باغی به زاهدان (02/2) و کمترین آن به چابهار (50/0) مربوط بود. بیشترین شاخص تنوع زیستی شانون- وینر در محصول های باغی مربوط به گیاهان نیمه گرمسیری (21/1) و کمترین آن مربوط به میوه های دانه دار (11/1) بود. بیشترین و کمترین شاخص یکنواختی محصول های باغی مربوط به شهرستان های خاش (51/0) و ایرانشهر (45/0) بود. نظام باغی اصلی در استان مبتنی بر محصول های نیمه گرمسیری و به ویژه خرما می باشد. بر اساس نتایج،این استان از نظر تنوع گونه های باغی در وضعیت به نسبت مناسبی قرار داشت، با این وجود تشابه گیاهان باغبانی کشت شده بین شهرستان ها به نسبت بالا بود.

    کلیدواژگان: شاخص شانون، شاخص سیمپسون، شاخص سورنسون
  • اسمعیل خالقی*، سارا علوی پور، نوراله معلمی، خسرو مهدیخانلو، عزیز تراهی صفحات 125-138

    به منظور بررسی اثر نوع گرده (غنامی سبز (G)، غنامی قرمز (R) و مخلوط غنامی سبز و قرمز (GR)) بر میزان میوه دهی و برخی ویژگی های میوه خرما رقم برحی کشت بافتی در مقایسه با خرمای پاجوشی  آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. در این پژوهش 36 درخت خرمای 10 ساله (18 درخت خرمای برحی پاجوشی و 18 درخت خرمای کشت بافتی) انتخاب و به مدت 180 روز مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج در مرحله تمار، تیمار GRO دارای بیشترین درصد وزن خشک (46/54) و کمترین درصد رطوبت میوه (53/45) بود. کمترین طول (99/26 میلی متر)، قطر (77/18 میلی متر) و وزن میوه (97/6 گرم) در مرحله تمار در تیمار RT به دست آمد. میوه های GRO دارای بیشترین pH (33/7)، مواد جامد محلول (38/56 درصد)، TSS/TA (90/445) و کربوهیدرات (33/45 درصد) بود اما میوه حاصل از تیمار GRT دارای کمترین pH (72/6)، مواد جامد محلول (35/42 درصد)، TSS/TA (35/293) و کربوهیدرات (33/24 درصد) بود. حداکثر میزان میوه دهی (100 درصد) و عدم تولید میوه پارتنوکارپ در خرمای پاجوشی گرده افشانی شده با هر سه نوع تیمار گرده گزارش گردید، در حالی که استفاده از دانه گرده R و GR نسبت به G در این نوع خرما از نظر صفات کمی و کیفی میوه از وضعیت بهتری برخوردار بود. در خرمای کشت بافتی استفاده از گرده R سبب میوه دهی 13/79 درصد و پارتنوکارپی 87/20 درصد در مقایسه با سایر تیمارهای دانه گرده شد.

    کلیدواژگان: پارتنوکارپی، دانه گرده، گرده افشانی، میوه دهی، نخل خرما
  • فاطمه صادقی*، کاظم ارزانی، سعید پیری صفحات 139-156

    ایران کشور مناسبی برای کشت بیشتر درختان میوه است و از نقطه نظر رشد و پرورش درختان میوه، اعم از سردسیری، نیمه گرمسیری و گرمسیری یکی از محدود نقاط جهان است که امکان کشت و پرورش بیشتر میوه های دنیا را دارد. هدف از انجام این پژوهش بررسی دینامیک گل و میوه دهی برخی از درختان میوه دانه دار و هسته دار شامل: گلابی اروپایی (رقم اسپادونا)، دو رقم سیب (گرانی اسمیت و استارکینگ)، به (رقم اصفهان) دو رقم شلیل (شمس و مغان)، گیلاس (رقم تک دانه مشهد)، هلو (رقم آلبرتا) و آلو (رقم کالیفرنیا) در استان زنجان در منطقه شهرستان خرمدره در واحد باغبانی شرکت کشت و صنعت خرمدره بودند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که کلیه گونه های مورد مطالعه، در این مناطق قابلیت رشد و باروری را داشتند، و قادر به تولید میوه هایی با کیفیت مناسب (از لحاظ میزان سفتی، میزان مواد جامد محلول و...) هستند. گلابی اروپایی اسپادونا قادر به تولید میوه های با کیفیت در منطقه شهرستان خرمدره بودند. ارقام سیب مورد مطالعه نیز توانایی تولید میوه و محصول با کیفیت از لحاظ صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک را داشتند. به رقم اصفهان از نظر تولید میوه با کیفیت و عملکرد بهتری داشتند و ارقام میوه های گیلاس، هلو، شلیل و آلو که جزء میوه های هسته دار بودند از لحاظ تولید میوه های با کیفیت مناسب از لحاظ صفات مورفولوژیک و فیزیولوژیک بودند اگرچه نسبت به درختان دانه دار از لحاظ سرمای دیررس بهاره باید بیشتر مورد بررسی و توجه قرار گیرند. پژوهش حاضر با توجه به داده های به دست آمده از دینامیک گلدهی، کشت گونه های مختلف مورد مطالعه را در منطقه خرمدره استان زنجان از نظر سرمازدگی دیررس بهاره مثبت و امکان پذیر ارزیابی می نماید.

    کلیدواژگان: دینامیک، گلدهی، میوه دهی، میوه های دانه دار، میوه های هسته دار
  • احمد ارشادی*، ایوب دارابی حیدرابادی، علی اکبر قاسمی سلوکلویی صفحات 157-172

    حفاظت از نهال های جوان در مقابل سرمازدگی ازمسایل مهم در مدیریت نهالستان ها و باغ های تازه احداث شده است. هدف از این پژوهش بررسی اثر پاکلوبوترازول برکاهش آسیب های ناشی از تنش سرمایی در نهال های یکساله پیوندی بادام رقم فرانیس بود. طرح مورد استفاده در این پژوهش بلوک های کامل تصادفی و  تیمارها شامل 5 غلظت صفر (شاهد)، 125، 250، 500 و 1000 پی پی ام کولتار (با غلظت 250 گرم بر لیتر ماده موثره پاکلوبوترازول) بود که روی نهال های یک ساله پیوندی بادام در شهریورماه محلول پاشی شد. نمونه برداری از بافت ساقه در سه مرحله زمانی 20 آبان، 20 دی و 20 اسفند و از بافت جوانه در25 دی و 25 اسفند انجام شد. پس از انتقال نمونه ها به آزمایشگاه تیمارهای سرمایی 0، 5-، 10-، 15-، 20- و 25- درجه سلسیوس روی آنها اعمال شده و نقطه اگزوترم و نشت یونی بافت های ساقه و جوانه اندازه گیری شد. تیمار پاکلوبوترازول به خصوص در غلظت 500 میلی گرم بر لیتر در هر سه مرحله ارزیابی باعث افزایش غلظت پرولین، کربوهیدرات های محلول، درصد ماده خشک و کاهش محتوای نسبی آب  نسبت به شاهد و سایر تیمارهای پاکلوبوترازول گردید. در نهال های تیمار شده با پاکلوبوترازول 500 میلی گرم بر لیتر، نقطه اگزوترم اول در دی ماه (7- درجه سلسیوس) به میزان چهار درجه سلسیوس کمتر از شاهد بود. تحمل به سرما در نهال های تیمار شده با غلظت 500 پی پی ام پاکلوبوترازول بر اساس مقادیر LT50 حدود 5 درجه سلسیوس افزایش یافت. نتایج این پژوهش نشان داد که کاربرد پاکلوبوترازول می تواند در کاهش خسارت ناشی از یخبندان زمستانه در نهال های بادام موثر باشد.

    کلیدواژگان: اگزوترم، پرولین، کربوهیدرات های محلول، نشت یونی
|
  • Matin Maghsoudi, Yousef Hamidoghli*, Mohammad Mehdi Sohani Pages 1-14

    Physalins are the most important secondary metabolites extracted from Physalis spp. medicinal plant that have a high potential to stop the growth of cancer cells. In this research, induction of hairy roots by two strains of Agrobacterium rhizogenes (ATCC15834 and A4) in different explants consist of leaves, internodes, hypocotyl, and roots of P. alkekengi in 6 media culture (1/2MS, MS, and B5 each of them containing two levels of 1.5 and 3% sucrose) were studied. The highest hairy roots numbers were inducted by ATCC15834 strain in leaf explants on B5 medium containing 1.5% sucrose. The highest fresh and dry weights of hairy roots were obtained in B5 culture medium containing 3% sucrose. In addition, the effects of chitosan elicitor at concentrations of 0, 50, 100, and 150 mg L.-1 and methyl jasmonate at concentrations of 0, 20, 40, and 60 mg L.-1 on physalin B content and hairy root growth were evaluated. Chitosan treatment had no significant effect on the production of physalin B, but its effect on the growth of hairy roots was significant at 50 mg L.-1 concentration. Methyl jasmonate at a concentration of 60 mg L.-1 resulted in a significant increase of 3.026 times in the production of physalin B compared to the control, however, none of the three concentrations of methyl jasmonate had a significant effect on hairy roots growth. This study is the first report on the effect of these elicitors on the secondary metabolite physalin B.

    Keywords: Physalis spp., Agrobacterium rhizogenes, Hairy roots, Physalin, Chitosan, Methyl jasmonate
  • Najmeh Zeinalipour*, Bahareh Nejhad Shahrokh Abadi Pages 15-26

    In order to investigate the effect of gamma aminobutyric acid and Ascophyllum nodosum extract on some physiological, morphological and biochemical properties of medicinal vegetable Dragonhead (Dracocephalum moldavica L.), a factorial experiment based on randomized complete block design with nine treatments and three replications was performed in the greenhouse. Treatments included different concentrations of gamma aminobutyric acid at three levels (0, 200 and 400) μM and Ascophyllum nodosum at three levels (0, 1 and 2) % v/v. The results showed that the highest fresh and dry root and shoot weight, number of leaves and the lowest amount of malondialdehyde were obtained affected by GABA 400μM+Ascophyllum extract %1v/v. Also, the highest seed weight was observed in GABA 200μM+Ascophyllum extract %2v/v treatment. Interaction of GABA 200μM+Ascophyllum %1v/v extracts had the best results on chlorophyll content, carotenoids, stem diameter and vegetative yield. The highest yield of essential oil was assigned to the combined treatment of GABA 400μM+Ascophyllum %2v/v. finally, foliar application of GABA 200μM+Ascophyllum %1v/v is recommended to increase the vegetative yield of dragonhead.

    Keywords: Ascophyllum nodosum, Biofertilizer, Dragonhead, GABA, Vegetative yield
  • Raziyeh Mahmoodzehii, Rasool Etemadipoor*, Nayyereh Ghorbani Pages 27-42

    Chrysanthemum is one of the most important ornamental plants in the world and post-harvest studies on this valuable flower will improve its quality and marketability. In this study, the effects of preservative solutions containing Nano calcium (0, 2 and 4 g L-1) and benzyl adenine (0, 20 and 40 mg L-1) and the combined effect of two treatments in a factorial experiment in the form of a complete design randomized study with three replications to maintain the quality and increase the life of the chrysanthemum at room temperature (20-22 ° C) and relative humidity between 60 and 70% was investigated. The results showed that the treatment of benzyl adenine 20 mg L-1  maintained higher marketability in cut flowers, chrysanthemum through reduced weight loss and increased water absorption. Treatment with concentrations of 4 g L-1 Nano calcium showed 66% difference in bacteria less than the control, respectively, and its combination with treatment with benzyl adenine had positive effects on the preservation of the main pigments of photosynthesis, phenol and flavonoids. In general, according to the results obtained in this study, the treatment of 20 mg L-1  benzyl adenine and 2 g L-1 Nano calcium in comparison with the control and other treatments is recommended to maintain quality and increase the shelf life of chrysanthemums cut flower.

    Keywords: Benzyl adenine, Chrysanthemum, Cut flower, Postharvest, Nano calcium
  • Farshad Dashti*, Mozhgan Gholami, Nader Rokni Pages 43-60

    Serendipita indica fungus acts as a growth promotor and to create resistance to environmental stresses in a wide range of plant species. The aim of this study was to investigate the effect of this fungus on the growth, yield and flowering of garlic. The experiment was performed as a factorial experiment in a completely randomized design including two factors of the same group (flowering, semi-flowering, non-flowering) and two levels of fungi (inoculated and uninoculated) with three replications. The fungus increased the biomass and yield of garlic by increasing the elements. The effect of all groups on the measured traits except leaf width and chlorophyll showed a statistically significant effect. Fungus treatment did not affect the number of leaves and number of garlic. The fungus increased flowering stem length in all flowering and semi-flowering groups compared with uninoculated (30%). Flowering stem exit was not observed in non-flowering clones. The appearance of flowers was seen only in the flowering group. Flowering percentage in the inoculated flower group (45.90) was lower than inoculated (48.44). The fungus affects the time of stem emergence and accelerates flowering by accelerating maturity. The fungus had a positive effect on increasing the number and size of xylem and parenchymal cells. The results showed that S. indica consumes coexistence with garlic and improves vegetative and reproductive traits.

    Keywords: Endophytic fungus symbiosis, Morphological growth indices, Flowering time, Elements, Anatomical changes
  • Mohammadreza Pourghayoumi*, Sayed Samih Marashi, Rahman Yousefi, Maryam Boroujerdnia, Ahmad Mostaan, Aziz Torahi, Kamal Gholamipour Fard Pages 61-72

    In order to the evaluation of the effects of Canary Island palm pollen on the fruit characteristics of commercial date palms cvs ‘Medjool’ and ‘Barhee’ and the possibility of use of the pollen of this specie for date palm pollination, the current study was conducted for two consecutive years in Date palm and Tropical fruits Research Center. The research was conducted as two separate experiments in a randomized complete block design with three treatments of pollen type (Canary Island palm including ‘G1’ and ‘G2’ and date palm cv ‘Red Ghanami’ as control) and three replications (18 trees that were 15 years old). Each palm has considered as an experiment unit. Results showed, traits of percentage of fruit set, parthenocarpy, and fruit drop in ‘Barhee’ cultivar were not affected by pollen source and no significant difference was obsereved between Canary Island palm pollinizers and ‘Red Ghanami’ pollinizer regarding these traits, but these traits were affected by pollen source in ‘Medjool’ cultivar. Canary Island palm pollinizers reduced seed weight, seed length and seed diameter of ‘Barhee’ cultivar significantly. While seed characteristics of ‘Medjool’ cultivar were not affected by Canary Island palm pollens. Qualitative characteristics of ‘Medjool’ and ‘Barhee’ fruits were also affected by Canary Island palm pollens. Overall, at the conditions of date palm pollen deficiency, the use of Canary Island palm pollens (3 g per spathe) for the pollination of ‘Barhee’ cultivar is recommended and for other cultivars more research is needed.

    Keywords: Fruit drop, Fruit set, Parthenocarpy, Pollen source
  • Hamid Mousavi, Kazem Arzani*, Mostafa Rahmati Pages 73-82

    In pear trees, most of the features concerning vegetative and reproductive growth are affected by rootstock, so to establish modern and standard orchards for European pear (P. communis L.) and Asian pear (P. serotina Rehd.) in the country, the selection of suitable rootstock is important. To achieve desirable rootstock for Asian pear cultivars in Iranian climate conditions and also investigate rootstock and scion interaction and graft incompatibility mechanism in pear, the current research was designed and performed on grafted four-year-old trees during the 2014-2016 growth seasons. The factorial experiment in a randomized complete block design with the first factor including pear rootstocks including European pear seedling rootstock, quince ‎(Cydonia oblonga L.) ‎seedling rootstock, hawthorn ‎(Crataegus atrosanguinea) ‎seedling rootstock and clonal rootstock of ʻQuince A’‎ and the second factor consisted of two European pear cultivars including ʻBeurre Bosc’ and ʻWilliams Duchess’ and one Asian pear cultivar ʻKS10’ were used.‎ ‎Also, the scion growth length and starch accumulation were investigated at the top and bottom of the graft union and isozyme patterns in different interactions were analyzed between rootstock and scion. The results of scion growth length indicated the highest and lowest growth of scion in the pear seedling rootstock and hawthorn rootstock, respectively. Also, the starch accumulation amount at the top and bottom of the graft union confirmed the graft incompatibility in the interaction of ʻQuince A’ and quince rootstock with ʻBeurre Bosc’ and ʻKS10’ ‎cultivars‎. The investigation of the isozyme pattern indicated complete incompatibility of hawthorn rootstock with the studied cultivars.

    Keywords: Graft incompatibility, Scion, rootstock interaction, pre-screening graft incompatibility
  • Zohreh Hajibarat*, Abbas Saidi, Ahmad Mouspour Gorji, Mohammad Reza Ghaffari, Mehrshad Zeinalabedini Pages 83-94

    To evaluate the interaction of genotypes in the environment (GEI) and promising clones, 60 potato genotypes were used during the growing seasons of 2018-2019. To identify the best potato genotypes in response to water deficit, GGE biplot and AMMI models were performed under two treatments (water deficit and normal conditions) with two commercial cultivars Agria and Sante. The experiment was performed in eight environments (2 treatments, 2 locations, and 2 years) using a randomized complete block design with three replications. AMMI and GGE biplot analysis showed that the G21 clone was more different than other genotypes for selecting the superior genotype. The yield of the tuber of promising clones G21 (90227), G31 (8708.177), G44 (KSG95), G28 (8707/861), and G18 (90127) was higher in all environments. The best-proposed genotypes for introduction are based on their greater stability for the target environment or parallel environments. In this study, using AMMI and GGE biplot analysis, superior genotypes were identified and selected.

    Keywords: Potato, Water deficit, Yield stability, Genotype interaction in the environment
  • Younes Pourbeyrami Hir*, Mehdi Khosravi Mejdar, Mousa Torabi Giglou, Esmaeil Chamani, Hassan Maleki Lajayer, Mahsa Ahadzadeh Pages 95-110

    Due to the distinctive physicochemical properties of the carbon nanotubes (CNTs) in enhancing photosynthesis efficiency, the aim of this study was to evaluate the effect of single-walled CNTs on morphological and physiological characteristics of rosemary. The experiment was performed in a completely randomized design with 10 concentrations of carbon nanotubes in 5 replications. The effect of CNTs on the morphological and physiological characteristics of rosemary was significant. Data means comparison showed that the highest height was observed at a concentration of 90 mg L-1 and the lowest was in control. The lowest regeneration percentage was in control. However, the results showed that the most and least leaf number was obtained from CNTs at the rate of 90 mg L-1 and control. The 90 mg L-1 concentration of CNTs had the highest leaf area and fresh weight. Also, the means comparison of physiological traits showed that the highest and lowest amount of chlorophyll a, chlorophyll b, carotenoid, flavonoid and total phenol were observed in CNTs at the rate of 90 mg L-1 and control, respectively. It is hoped that this method will be used for regeneration and the use of secondary metabolites in other plants.

    Keywords: Carbon nanotubes, Rosemary, Secondary metabolites, Tissue culture
  • S.M Javadzadeh* Pages 111-124

    The diverse climatic conditions of Sistan and Baluchestan province have a great potential for cultivation of horticultural crops. This study was conducted to assesst biodiversity indices of horticultural products in Sistan and Baluchestan province. Horticultural crops were classified into eight groups. First, the type of horticultural products and the area under cultivation in each city were extracted from the statistics of the Jihad Agricultural Organization of Sistan and Baluchestan province. Then, biodiversity indices such as Shannon-Wiener, Margalf, Sorenson horticultural products were calculated. The results showed that Iranshahr and Zabol cities had the highest and the lowest cultivated area, respectively. In addition, more than 37 horticultural species were cultivated throughout the province, which indicated the variety of horticultural products in Sistan and Baluchestan province. Khash and Zabol towns had the highest and lowest species richness of horticultural crops, respectively. Shannon-Weiners diversity index of Iranshahr and Zabol horticultural products showed a decreasing trend during this 11-year period and in other towns of the province showed an increasing trend. The highest 11-year average of Shannon-Wiener diversity index was related to Zahedan horticultural products (2.02) and the lowest one was related to Chabahar (0.50). The highest and the lowest Shannon-Wiener biodiversity indices were respectively in subtropical plants (1.21) and seed fruits (1.11). The highest and the lowest index of uniformity of horticultural products were belonged to Khash (0.51) and Iranshahr (0.45), respectively. In general, the main horticultural system in the province is based on subtropical crops, especially dates (Phoenix dactylifera L.). According to the results of this study, Sistan and Baluchestan province had relatively favorable diversity of horticultural species; however, the similarity of cultivated horticultural plants was relatively high between cities.

    Keywords: Shannon index, Simpson index, Sorenson index
  • Esmaeil Khaleghi*, Sara Aalavipour, Noorollah Moallemi, Khosroh Mehdikanlou, Aziz Torahi Pages 125-138

    This study was conducted to investigate the effect of pollen type (Green ghanamy (G), Red ghanamy (R) and a mixture of Green ghanamy and Red ghanamy (GR) on fruiting and some fruit characteristics of off-shoot and tissue culture date palm (Phoenix dactylifera L.) cv. Barhi as a factorial experiment based on a randomized complete block design with 3 replications. In this study, thirty-six 10-year-old palm trees (18 off-shoot and 18 tissue culture Date Palm trees) were selected and examined for 180 days.  Based on the results that GRO treatment had the highest percentage of dry weight (54.46) and the lowest fruit moisture percentage (45.53). The lowest length (26.99 mm), diameter (18.77 mm) and fruit weight (6.97 g) were obtained in RT treatment at the Tamar stage. GRO fruits had the highest pH (7.33), TSS (56.38%), TSS/TA (445.90) and carbohydrates (45.33%) but the GRT fruit had the lowest pH (6.72), TSS (42.35%), TSS/TA (293.35) and carbohydrates (24.33%). Maximum fruiting rate (100%) and non-parthenocarpy fruit were reported in dates palm pollinated with all three types of pollen grain treatment; while using R pollen grains and GR was better than G in this type of date in terms of quantitative and qualitative characteristics of the fruit. Fruiting and parthenocarpy percentage were obtained 79.13% and 20.87% in tissue culture dates pollinated with R pollen grains in compered with other pollen grain treatments.

    Keywords: Date palm, Fruiting, Parthenocarpy, Pollen grain, Pollination
  • Fatemeh Sadeghi*, Kazem Arzani, Saeed Piri Pages 139-156

    Iran is a very rich country in fruit tree resources, and in terms of growing fruit trees in cold, subtropical, and tropical areas, Iran is one of the few places in the world that can cultivate most of the world's fruits. this study aims to investigate the flower and fruiting dynamics of some pome and stone fruit trees, including European pear (Espadona cultivar), two apple cultivars (Granny Smith and Starking), quince (Isfahan cultivar), two cultivars of nectarine (Shams and Moghan), sweet cherry (Takdaneh cultivar of Mashhad), peach (Alberta cultivar) and plum (California cultivar), in the Khorramdareh city of Zanjan province. The results obtained in the present study showed that all the studied species were able to grow and bear fruit in these areas, and can produce high-quality fruits (in terms of firmness, soluble solids, etc.). European Espadona pear cultivars were also able to produce high-quality fruits in this area of Khorramdareh city. The studied apple cultivars were also able to produce high-quality fruits in terms of morphological and physiological traits, Isfahan quince trees had better quality and yield in terms of fruit production than other stone fruits such as cherries, peaches, nectarines, and plums, However, the products of other stone fruit trees had good quality in terms of morphological and physiological traits. According to the data obtained from the flowering dynamics of different species, the present study evaluates the possibility of spring frosts.

    Keywords: Dynamics, Flowering, Fruiting, Pome fruit, Stone fruit
  • Ahmad Ershadi*, Ayuob Darabi Hydar Abadi, Ali Akbar Ghasemi-Soloklui Pages 157-172

    Protecting young seedlings from frost damage is an important issue for newly established orchards and nurseries. Paclobutrazol (PBZ) is a plant growth inhibitor that can alleviate some damage caused by environmental stresses. In this study, the effect of PBZ on cold tolerance of almond (Prunus dulicis) saplings of cultivar 'Ferragnes' was investigated. The research was conducted in a randomized complete block design, and treatment consisted of five concentrations of 0 (control), 125, 250, 500 and 1000 mg/l of Cultar (containing 250 grams per liter of PBZ) sprayed on one-year-old almond saplings in September. Stem and bud samples were collected on November 11, March 10, and January 10; and January 15 and March 15, respectively. Stem and bud samples were subjected to low temperatures (0, -5, -10, -15, -20, and -25 degrees Celsius), then exothermic point and electrolyte leakage were evaluated. Application of PBZ, especially at concentration of 500 mg/l, increased free proline, soluble carbohydrates and dry matter, but decreased relative water content and electrolyte leakage. In January, the first exothermic point was on average 4 °C lower in the samples treated with 500 mg/l PBZ than in the control. Considering LT50 temperatures, saplings treated with 500 mg/l PBZ showed 5 °C higher winter hardiness than control plants. The results indicate that PBZ effectively reduces winter frost-induced damage to almond saplings.

    Keywords: Exothermic point, Proline, Soluble cabohydrates, Electrolyte leackage